28.11.13

Σπανακοτυρόπιτα Κώστας Κατσουράνης

Τιμή και δόξα στον Κατσούρ τον οποίο όσο έχουμε/έχετε/έχουν λοιδωρήσει για τις ταχύτητές του στον αγωνιστικό χώρο, άλλο τόσο τον έχουμε/έχετε(;)/έχουν(;) αποθεώσει για τις μαγικές πάσες του και τα απίστευτα γκολ. Ο Κώστας Κατσουράνης, στο δικό μου μυαλό, λοιπόν, αν ήταν φαγητό θα ήταν πίτα: παίζει παντού, πρωινό, μεσημεριανό, σνακ, βραδινό, όπως και όποτε την θες. Απλή, χορταστική, ουσιαστική, κανονικό φαγητό χωρίς να σε βάζει στο τραπέζι. Ο,τι πρέπει δηλαδή για να βάλεις δυο κομμάτια στο πιάτο και να δεις μπάλα στον καναπέ.
 

Σπανακοτυρόπιτα Κώστας Κατσουράνης

Υλικά για 1 ταψί 25x35
1 πακέτο φύλλα κρούστας
1 κιλό σπανάκι, πλυμένο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 χούφτα δυόσμος ψιλοκομμένος
1 χούφτα άνηθος, ψιλοκομμένος
300 γρ. ανθότυρο, τριμμένο
200 γρ. φέτα, τριμμένη
1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο
 λίγο σουσάμι

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το κρεμμυδάκι και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντάς το με μια κουτάλα ώστε να μην κολλήσει και καεί. Προσθέτουμε το σπανάκι και το γυρίζουμε συνεχώς μέχρι να μαραθεί και να βγάλει τα υγρά του. Αλατίζουμε ελαφρώς και το αφήνουμε να αχνιστεί για περίπου 10 λεπτά. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τον άνηθο και τον δυόσμο και ανακατεύουμε.

Όταν κρυώσει ελαφρώς το σπανάκι, προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε ξανά. Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί. Με την βοήθεια ενός πινέλου λαδώνουμε ένα φύλλο και το απλώνουμε στην μία φαρδιά πλευρά του ταψιού αφήνοντας λίγο φύλλο να εξέχει. Το ίδιο κάνουμε με τρία ακόμη φύλλα στις υπόλοιπες αντίστοιχες πλευρές. Λαδώνουμε δύο φύλλα και τα απλώνουμε στον πάτο του ταψιού.

Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί και την στρώνουμε ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Λαδώνουμε τρία φύλλα και κλείνουμε με αυτά την πίτα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα κομμάτια των φύλλων που εξέχουν δημιουργώντας ένα μικρό κορδόνι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το αβγό, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου